Oyun terapisinde Hangi Oyuncak Ne Anlama Geliyor?

ABD’li Dr. Byron Norton tüm dünyada uygulanan ‘deneyimsel oyun terapisi’ modelinin kurucusu ve eğitmeni. 25 yıldır çocuklarla oyunlar oynayarak onları tedavi ediyor.

Ailelere, çocuklara oyunla ulaşmanın inceliklerini gösteriyor. Dr. Byron, Oyun Terapisi Vakfı’nın yöneticiliğini yapan eşi Carol Norton ile birlikte 24 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.

Oyun terapisi hakkında;

Oyun terapisi çocuğun yaşadığı öfke, saldırganlık gibi sorunların uzun süreli olumsuz etkilerini erken dönemde müdahale ederek engelleyen bir teknik. Bir köşeye attığı ayıcıkla size şiddet gördüğünü, taciz edildiğini anlatmaya çalışan ve buna benzer bir çok vakayı çözüyor.

Özellikle sözel iletişim kurmanın zor olduğu çocuklara yönelik bir çalışma bu.Çocukların her zaman daha fazlasını söylediğini, duyduğumuzdan farklı şeyler anlatmaya çalıştığını bir yöntem.

“Oyuncak, çocuğun dilidir. Çocuklar ancak oyun sırasında günlük hayatında ifade etmekte zorlandığı öfke, üzüntü, kıskançlık gibi olumsuz duyguları özgürce yaşar.

Oyuncaklar ve oyunları birebir iç dünyalarını yansıtır. Ancak bunun gerçekleşmesi için çocuğun doğru oyuncakların yer aldığı bir odada, koşulsuz bir kabul ve şefkatle oyun oynaması sağlanmalıdır.”

“Aileler sorunlu çocukları alıp psikoloğa götürüyor ve ‘Alın bunu tamir edin’ diyor. Oysa sorunu ararken ailenin tümüne bakmak gerekiyor. O dönem baba işten mi atıldı, annenin psikolojik sorunları mı var, evde bir kardeş daha mı geldi?

Bu tip vakaları ve daha fazlasını çözümleyebilmek için özellikle terapiyle ilgili kullandığımız oyuncaklar var.

Oyun Terapisi Eğitiminde Kullanılan Oyuncaklar Hakkında;

En önemlilerinden biri tabanca. Öfke, saldırganlık, içekapanıklık, kayıp-yas, fobiler, kaygı sorunları, dikkat ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunlar yaşayan çocuklar bu yöntemle tedavi edilebiliyor. 

Bu tip vakalarda terapist değil oyun arkadaşı olmak çok önemli. 

Peki ama nasıl? 

“İki yaş ve üzeri çocukları oyuncak dolusu odaya koyuyoruz.

O anda terapist değil oyun arkadaşıyız . Oyun dilini çözmeye çalışıyoruz. Diyelim çocuk tabancaya uzandı.

Tabanca, bilinçaltındaki birçok ayrıntıyı dışa vurur. Saldırganlık, evde kendisini korumak zorunda olduğu birinin varlığını, kızgınlığı, gücü, acıyı, korunmayı işaret eder.

Çocuk tabancayı beline takıyorsa güce ihtiyacı vardır. Diyelim oyun arkadaşı olarak terapisti yani beni vurdu. O anda yere düşüp ölürüm.

O ‘Uyan’ demedikten sonra uyanmam, müdahale etmem. Bir güç kontrolü kurar kafasında. Bana güvenebileceğini öğreniyor bu şekilde. Çocuğun ilk etapta içinde olan ‘bu dünya güvenilmez’ düşüncesini yok ediyorum. Oyun devam ederken güven tam olarak sağlanmaya başladığında çocuğun bilinçaltında ‘Ben bu kişiye acılarımdan bahsedebilirim’ fikri oluşuyor.”

Pek çok çocuğun elinden düşürmediği oyuncak ayıyla ilgili ilginç bir örnek aktarmam gerekirse: ABD’de bir çocuk, Oyun odasına girdiği anda oyuncak ayıyı yere atıyor. Sonra terapist çocukla oynamaya başlıyor.

Ayı, çocuğu temsil ediyor. Sürekli yere atması da kendisinin bir yere atıldığına işaret ediyor. Olayı terapist çözüyor. Evdeki bakıcının çocuğu taciz ettiği ve hırpaladığı ortaya çıkıyor.

Dünyada 30 binden fazla çocuk bu yöntemle iyileştirildi.Ve hala da iyileştirilmeye devam ediyor.

Peki Hangi Oyuncak Ne Anlama Geliyor?

Top: Asosyal, çekingen çocuklar için kullanılan bir oyuncak. Top ilişkiyi güçlendiriyor, güven veriyor.

Araba: Bir şeylerden kaçış, güvenlik, korunma, yolculuk, savunma, aile sorunlarını çözmekte işe yarıyor.

Oyuncak dinozor: Bu oyuncakla oynayan çocuk geçmişte başına gelen sıkıntılı, korku veren bir durumu tekrar tekrar hatırladığını, aklından çıkaramadığını anlatmaya çalışıyor olabilir.

Biberon: Bebeklik dönemine geri dönme, bakım, kardeş bebeklerle ilgili bir sorunun olabileceğini gösteriyor.

Dürbün: Gözetleme, avlanma, bulma, arama, yakınlık, kendini değerlendirme konularında ipuçları veriyor.

Bebek: Benlik kimliği, bebeklik dönemine geri dönme, rekabet, yakınlık, arkadaşlık ilişkilerini gösteriyor.

Tabaklar-yemek pişirme: İlgilenme, şefkat gösterme, güvenliği işaret ediyor.

Oyuncak kamera: Sürekli bununla oynayan çocuk, hatırlamak istediği, özlediği bir şeyler olduğunu anlatmaya çalışıyor.

 

Siz de oyun terapisi eğitiminden faydalanmak için hemen tıklayın !

Oyun Terapisi Eğitimi Sertifika Programı

Leave a Comment

Your email address will not be published.