MASAL TERAPİSİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ VE ÖNEMİ

MASAL TERAPİSİ NEDİR?

“Evvel zaman içinde,kalbur saman içinde pireler berber iken develer tellal iken ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken …” diye başlayan masallar hepimizin çocuckluğundan bir parça…Şimdilerde eskilerin masalları çocuklardaki ciddi travmaların iyileştirilmesinde en büyük etken…

Masallarla büyüyen çocuklar, zihinlerinin ürettiği ruh dünyasının sembolik açıdan dışa vurmasına çok önemli bir rol oynar.

Çocuklar için masal terapisi eğitimi; çocukların olaylara karşı davranışsal tepkilerini düzeltmek ve korkularını ve benzeri  fobilerini açığa çıkarmak için kullanılan psikoterapötik bir etkidir. Bu psikolojik çalışma yöntemi erken yaştan (bebeklik dönemi)  itibaren uygulanmaktadır. Masal terapisi eğitimi ile bir çok sorun bu zamana kadar aşılmıştır. Masal terapisi çocuğun ruhunda oluşan deformasyonları tespit etmede bir araç olarak kullanılır. Çocukta yaşanan dışsal durumların nedenlerini ortaya çıkarmada muazzam bir yöntemdir.

Çocukluk dönemi, psikodrama açısından ele alındığında çocukların ruhsal problemlerin rol gelişimleriyle ciddi bir ilişkisi vardır.Masallarda ele alınan her bir kahraman,çocuk için deneyimlediği yeni bir rol kaynağıdır. Masal kahramanları çocuğun rol birikimini geliştiren öğelerin başında gelir.

Bazen  film izlerken ,kitap okurken kendimizi kahramanlardan birine daha yakın hissederken buluruz.Olayları benimsediğimiz kahramanın gözünden görür ona göre değerlendiririz.İşte bu süreç özdeşimle ilgili olan bir süreçtir.Çoğu zaman bir tv dizisi izlerken bazı sahnelerde gözlerimizden yaşlar akarken başka birinin kahkaha atarak karşılaması gibi durumlarda buna en büyük örnektir.Biz yetişkinler için bile bu denli aktif bir özdeşim içerisindeyken çocuklar için bu durum hayati bir önem taşımaktadır.çocuklar bu süreçte kim olacağını,büyüyünce ne olacağına ve kime benzeyeceğine dair gelişim sürecini tamamlamamıştır.Bu dönemde ilk özdeşim yapacağı kişiler anne-babasıdır.Rol model dediğimiz süreç aslında burada başlar. Bu süreci çevresini gözlemlediği süre boyunca ilerletir.

Çocuklar bu dönemde kendi içsel duygularını dayandıracak bir figür bulamazsa (anne,baba,arkadaş,bakıcısı vs. ) bu boşluğu farklı şekillerde doldurmaya çalışacaktır.Masal terapisi eğitimi işte bu noktada çok önemlidir. Çocuğun hangi masal kahramanıyla kendini özdeştirdiğini hangi karakterle duygularının bir olduğunu anlamak için iyi bir yöntem olarak kullanılır. Bu yöntem bize çocuğun içsel dünyası hakkında dönütler verecektir. Aynı zamanda çocuğu, diğer kahramanların rollerine sokarak deneyimlemediği bir çok duyguyu da yaşatabiliriz.

Masal terapisi ,çocukların ruhunu iyileştirmekten öteye onların zihinsel gelişimlerini de ciddi anlamda desteklemektedir.Özellikle dikkat eksikliği yaşan çocuklar başta olmak üzere öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklara da fayda sağlamaktadır.

Bu süreçte masalların sihri kadar uydurmasyon masallarda çok işe yaramaktadır.Çocukların davranışlarını düzeltmek adına bir çok olayla ilgili doğaçlama yapılan uydurmasyon hikayeler bu süreci desteklemektedir.Örneğin bir çocuğun kardeşi olacağını öğrendiğindeki yıkımı tedavi etmek için iyi bir yöntem olabilir.

Bu süreçte bir diğer önemli konu da çocuğa en iyi şekilde fayda sağlamak için uzmanın masal anlatıcılığı ve masal birikimi olarak kendini geliştirmiş olması mühimdir.aksi takdirde masalların etkin bir şekilde iyileştirici olması önemini yitirebilir.İyi bir hikaye ve masal anlatıcısı 2 yaş ve sonrasındaki çocuk grubunun dikkatini rahatlıkla çekebilmeli ve çocukları masal içerinde kalmasını sağlayabilen kişilerdir. Masal anlatılırken örneğin; kullanılan ritim, tekrarlanan öge, seslerin kullanımı ve çocukların katılımı oldukça önemlidir.Masal anlatırken doğallıktan uzaklaşmamak da önemli olan bir diğer konudur.Abartılı jest ve mimikler yaptığınızda bu durum terapiden uzaklaşıp bir tiyatro havası yaratır ki bu da terapötik süreci uygularken isteyeceğimiz bir durum değildir.

Bu süreçte masal terapisi uygulayan kişinin masal repertuvarının iyi olması önemlidir.Masalı çocuğa aktarmadan önce 40 kere okumak ve bu süreçte etrafınızda ne kadar çocuk varsa onlara anlatarak pratik yapmak oldukça önemlidir. Böylelikle bir çok çocukta, hangi bölümden etkilendiklerini, masal için verdiği tepkileri ölçebilir ve ona göre de kendinizi geliştirebilirsiniz. Anlatılan masalı hangi özellikte olan çocuklar tekrar dinlemek istiyor…Hangi çocuklar hangi olaylarla özdeşim kuruyor ve hangi olaylarla ilgileniyor…Tüm bunlara yanıt alabiliyorsanız elinizde iyileştirici bir “masal konusu” olacaktır.

Eğer ebeveynseniz ve masal terapisi ile ilgileniyorsanız o halde çocuğunuzun hangi masalı benimsediği ve hangi masalı tekrar okumanızı istediğine dikkat ediniz.Bu size güzel bir yol göstericidir.Böylelikle çocuğunzun seçimleri ve aynı masalı dinlemek istemesi ile size ne anlatıyor rahatlıkla görebilirsiniz.

Masalların gücüyle çocukları iyileştirmeniz ve gülümsetebilmeniz dileği ile,

 

Sevgiler.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X