Çocuk Gelişimi ile Çocukların Duygusal Gelişimi 0-6 Ay Yorum Yap

Çocuk gelişimi ile çocukların duyguları ay ay farklılık göstermektedir. Çocuğun kendi duygularını anlayabilmesi, doğru yorumlama ve kontrol edebilmesi, duygularını doğru ve uygun şekillerde dışa vurabilmeyi öğrenmesi, başkalarının duygularını anlayabilmesi ve uygun karşılıkları verebilmesi duygusal gelişimin temelidir. Çocuğun sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, kendini tanıyabilmesi ve sağlıklı bir birey olabilmesi için duygusal gelişim çok kritik önem taşımaktadır.

Her çocuğun doğduğundan itibaren mizacı ve çevresini yorumlama biçimi farklı olmasından dolayı uyaranlara verdiği tepkiler ve hissettiği duygularda farklı olmaktadır. Önemli olan çocuğun hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını tanıması ve uygun şekilde tepkiler verebilmesidir.

Duygusal gelişimi çocuğun mizacının yanında toplumsal değerler ve aile bireylerinde gördüğü örnek davranışlar ve sosyal etkileşimlerine bağlıdır. Çocuk duyguları öğrenmek, kontrol etmek ve yorumlamak için yardıma ihtiyaç duyar. Her gelişim alanında olduğu gibi duygusal gelişim de etraftan alınan uyaranlar, anne-babanın yönlendirmesi ve çevreyle etkileşime bağlıdır. Duygusal gelişimi doğru şekilde destekleyebilmek için çocuğun ay ay duygusal gelişim sürecini takip edebilmek gerekmektedir. 

Çocuğun Duygusal Gelişimi

  • Yeni Doğan Bebeğin Duygusal Gelişimi: Bebek bir duygu ifade etmeyen ağlama ile kendini ifade eder. 
  • 1 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi: Yakındaki yükses ses ve gürültüden etkilenir. Annenin tedirginliğini, gerginliğini anlar, ağlamasını artırarak kendini ifade eder. Annenin görme alanına girmesi, yakınında konuşması, ona yaklaşıp dokunması, göz teması kurarak ninni-şarkı söylemesinden mutlu olur.
  • 2 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi: Annenin sesini, dokunuşunu ve kokusunu ayırt etmeye başlar. Annenin yanında olması, onunla ilgilenmesi çocuğu sakinleştirir. Anne dışında babanın veya bakıcının ilgisiyle de sakinleşip, mutlu olabilir. Anne babanın güven duygusunu hisseder. Ağladığında kucaklanır, okşanırsa ve tanıdık bir ses işitirse sakinleşir, ağlama durur.
  • 3 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi: Ağlayan bebekle ilgilenmek, konuşmak, okşamak, ninni söylemek, ağlamayı durdurabilir. Ağladığında ilgilenmek, sakinleştirilmek güven duygusunun gelişmesini sağlar, kendi kendine sakinleşmeyi öğrenir. Anne-babanın sesini duyduğunda, onları gördüğünde kendisini kucağına alacağını anladığında heyecanlanır.
  • 4 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi: Ağlama azalır fakat, isteklerini ve ihtiyaçlarını ağlayarak anlatmaya devam eder. Sevdiği birinin yanına gelmesi, bebeği keyiflendirebilir. Bir hastalık söz konusu değilse, annenin ilgisiyle sakinleşir. Yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Yalnız olduğunda huzursuzlaşır.
  • 5 Aylık Bebek Duygusal Gelişimi: Anne ya da babayı gördüğünde farklı duygular yaşayabilir ve bu duygular bebeğin yüz ifadelerinden anlaşılabilir. Bu duyguları ona söylemek konuşmaya başladığında kendi duygularını rahatlıkla söylemesine yardımcı olur.
  • 6 Ay Bebek Duygusal Gelişimi: Bebek bu ayda bir önceki aylara göre daha çok ilgi bekleyebilir. İlgiyi istediği kişiden aldığında mutlu olur ve yüz ifadesiyle bunu karşı tarafa fark ettirir. Duygularını yüz ifadeleri ve çıkardığı seslerle belli eder.  Gülmek, göz teması kurmak, ona dokunarak sevildiğini göstermek bebeği duygusal açıdan doyurur. Engellenmekten hoşlanmaz, ağlar.

Koç Net Akademi farkı ile 0-12 yaş çocuklarının tüm gelişim alanları ile ilgili değerlendirmelerinin takibini, eğitim hizmetlerini dikkate alarak program yapan ve uygulayan, üniversitenin uzman olduklarını gösteren çocuk gelişimi eğitimi sertifikası verdiği profesyonellerdir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Sertifikası

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X