Yoga oyunları nelerdir?

Yoga aslında her zaman bizimle. İlk yoga dersine girdiğimizde yani kelime anlamıyla yoga yapmaya başladığımızda bunu anlıyoruz. Çünkü yoga şimdide olmak, yoga keşfetmek, yoga görünmeyenden görünene adım adım ilerlemektir. Kısaca yoga hayatımızdır.

Yoga hayata merhaba dediğimiz an nefesin ciğerlerimizi doldurmasıyla başlıyor. Bir bebekken yoga halindeyiz. Ta ki mevcut sistemin içine entegre olmaya başladığımız 7 yaş ve sonrasında rekabetle ve sosyal bir varlık olmakla ortaya çıkan stres faktörüyle tanışana kadar. Önce nefesimiz etkilenir bu durumdan. Nefesimiz kaybolmaya başladığında kendimizden de uzaklaşmaya başlarız. Bedenimizi artık farketmeyiz. Bir şekilde nefes alıyoruz ve hareket ediyoruzdur. Koşuyoruz, yemek yiyoruz ve sosyalleşiyoruzdur. Yıllar böyle geçerken geç sayılabilecek bir yaşta yoga stüdyosuna adım atarız biraz çekingen acaba yapabilir miyim ki diye düşünerek bedensel kaygılarla, biraz da popüler olduğu için, işte biraz da eş dost doktor tavsiyesiyle başlarız. İlk ders bittikten sonra salondan çıkarken şöyle bir şey geçer aklımızdan “keşke daha erken yaşlarda başlasaymışım”

Ağaç yaşken eğilir sözü tam da bu duruma nasıl da güzel uydu değil mi?

İşte çocuk yogası eğitmenliğine böyle başladık biz. Küçük yaşta çocuklara yogayı sevdirmek ve kendilerinden bir adım bile uzaklaşmamaları için.. kendilerini her koşulda kabul etmeleri ve sevmeleri için..

Ressam oyunu

Çocukların hepsinin birer ressam oldukları, ancak onların diğer ressamlardan farklı olarak boyalarla değil kendi bedenleriyle resim yaptıkları söylenir.
Öğretmen; Küçük Ressamlardan bir resim çizmelerini ister. İstediği resmin şu şekilde olmasını söyler;
Örnek; Koskocaman ağaçların(ormanı canlandırmak için çoğunluğun ağaç duruşunda olması beklenir) olduğu bir ormanda, ağaçların etrafında kuşların( birkaç çocuk kuş duruşunda ağaçların etrafında kanat çırpıyor)ve kelebeklerin (birkaç çocuk kelebek duruşunda) uçtuğu bir resim. Bu resmi yer değiştirerek tekrar çizmeleri istenir böylece her çocuğun farklı duruşları deneyimlemeleri sağlanır.
Amaç; İşbirliği, Organize hareket etme, Birlikte karar verme, Yaratıcılık, Duruşları öğrenmek
Ekin bu oyunu öğrencilerine uyguladığında çocukların tepkileri de şu şekilde olmuş.
Bu oyunu 5-6 yaş grubuna uyguladım. Oyunu çok sevdiler. Önce konuyu ve resimde olmasını istediğim hayvanları onlara söyledim. Kimin hangi duruşu yapacağına birlikte karar verdiler. Bir süre benim belirlediğim konuya göre resim oluşturdular. Daha sonra bu sefer onların bir konu belirleyerek canlandırmalarını istedim. Kendi belirledikleri resimde iki kişi mutlaka bir yoga duruşunu diğer kişi ise kendi yarattığı bir duruşu yaptı. Tabiİ buna da birlikte karar verdiler. Çok yaratıcı fikirler çıktı. Bazı yoga duruşlarını kendi kafalarına göre modifiye ettiler. Bunun dışında kokuşmuş çorap duruşu vb. çok yaratıcı duruşlar yaptılar. Oyun sırasında hepimiz çok eğlendik.

Nefesi Görmüyorum ama Fark Ediyorum

Gerekli malzemeler: Her çocuk için küçük birer pamuk parçası.
Çocuklar dik bir şekilde bağdaş kurarak otururlar ve avuç içlerine top haline getirilmiş küçük birer pamuk parçası verilir, eller düz tutulur. Değişik nefes verişlerinin pamuk parçası üzerindeki etkileri incelenir.
a)Burundan nefes alıp ağızdan verirken: Normal nefes alıp verirken önce burundan alıp ağızdan nefeslerini verirler ve pamuğun nasıl hareket ettiğini gözlemlerler. Aynı şekilde bu sefer daha derin bir nefes alıp hızlı bir şekilde pamuğa ağızdan üflerler. Hem bedenlerini hem de pamuğun durumunu gözlemlerler.
b)Burundan nefes alıp burundan verirken: Bu nefes çalışmasının ikinci bölümünde ellerini burunlarına yaklaştırıp nefes alırlar ve verirken ağız kapalı burundan nefes verirler. Aynı şekilde bir önceki çalışmadaki gibi yine burundan derin bir nefes alırlar ve hızlı, uzun bir nefesi burundan verirler. Pamuk hareket edecektir. Bedenlerini ve pamuğun durumunu gözlemlerler.
c)Burundan nefes alıp 1 nefesi 3 bölümde burundan verirken: Son çalışmada da ellerini burunlarına yaklaştırırlar. Burundan derin bir nefes alıp, nefesi kısa Aralıklarla 3 kerede burundan boşaltırlar. Pamuk 3 defa hareket edip duracaktır.
Nefes rüzgâr gibidir, rüzgâr görünmez ama ağaçların yaprakları hareket ettiğinde, rüzgârgülü dönmeye başladığında, saçların uçuştuğunda rüzgârın oradan geçtiğini anlarsın.

Duruşu Tahmin Etme Oyunu

Gerekli Malzemeler: Yogalin® duruş kartları, alına kartı yapıştırmak için hamur yapıştırıcı
Çocuklar öğretmenin önünde sıraya girerler ve öğretmenin elinde bulunan, üzerinde yoga duruşlarının resmedildiği kart destesinden birer kart çekerler. Ancak hiçbiri çektikleri karta bakmaz. Sonra bu kartlar çocukların alınları üzerine yapıştırılır. Yani her çocuk kendi kartı dışındaki diğer tüm kartları görür.
Çocuklar bu şekilde daire olup otururlar. Herhangi bir çocuktan başlayarak hepsi sırayla saat yönünde dönerek kendi kartları ile ilgili sol taraflarında oturan arkadaşlarına bir soru sorarlar. Her çocuğun her turda bir soru sorma hakkı vardır. Cevap veren çocuk sorulan soruya yalnızca “evet” veya “hayır” diye cevap verebilir.

Balon Taşıma

Gerekli malzemeler: Balonlar, Yogalin® duruş kartları
Çocuklar çocuk sayısına göre 2 veya daha çok gruba ayrılır.
Çocuklar kendi grupları içinde sıraya girerler birkaç metre uzağa da hedef çizgisi konur.
Her grubun başındaki zil sesi ile balonu tek elle tutarak hedefe doğru ilerlerler. Hedefe ulaşan yerdeki yoga kartlarından çekip çektiği yoga duruşunu
yapar. Yoga durusunu tamamlayan Kartı destenin altına koyar ve sıranın arkasına geçer.
Herkes en az bir kez bir yoga durusu yapar.


Yoga Duruş Kartlarıyla Hikaye Yaratmak

Gerekli Malzeme: Yogalin® duruş kartları, hafif müzik Amaç – Yaratıcılığı pekiştirmek, duruşları yapmak, – Bir çocuk seçilir ve arkadaşlarına arkasını döner. – Diğer çocuklar yere konmuş kartları inceledikten sonra kartlarda olan istedikleri herhangi bir yoga duruşu yaparlar,
Oyunun başında arkasını dönen çocuk
arkadaşlarına doğru döner onların yapmış olduğu yoga duruşlarını inceler ve gördüğü duruşların adlarının geçtiği ya da çağrıştırdıklarıyla ilgili bir hikâye anlatır. Sonra yerdeki kartlar toplanıp farklı duruşlarla oyun yeniden oynanır.

Yoga Duruş Kartları ve Çemberler

Gerekli Malzemeler Sınıf Sayısı kadar çember,
Yogalin® duruş kartları,
Düdük,
Eğlenceli müzikler
Amaç : Asanaları (Duruşları) uygularken oyun içindeki zamanı iyi değerlendirmeyi öğrenmek, Konsantrasyonu arttırmak, vücut –beyin koordinasyonunu sağlamak ve tabii eğlenmek…
• Çemberler gelişi güzel çocukların zıplayabileceği şekilde yere dizilir.
• Her bir çemberin içine yoga duruş kartı konur.
• Çocuklar müzik eşliğinde çemberlerden atlarlar.
• Öğretmen düdük çaldığında ya da müziği durdurduğunda çocuklar bulundukları çemberin içindeki yoga duruş kartına bakar ve duruşu yaparlar.
Duruşu yaptıktan sonra çemberi alıp bellerinde çevirmeye başlarlar.
İkinci düdük çaldığında, çemberi yere koyarlar ve tekrar çemberler arası zıplamaya devam ederler.. Oyun bu şekilde devam eder.


Nefes Oyunu

Gerekli malzemeler: Derin geniş bir tepsi Su ve pipet Çocuklar yere uzanırlar ve su ile doldurulmuş tepsi önlerine konur.
Pipeti suya çok yakin tutarlar ve nefes alıp üflemeye başlarlar.
Suda hareketin oluştuğunu görürler. Havadaki enerji her nefes verdiğimizde suyu iteceği için suda dalgalanmalar oluşacaktır. Suya hızlı nefes verdiğimizde ne oluyor? Yavaş nefes verdiğimiz de ne oluyor?
Nefes oyunu, çocukların nefes egzersizi yapmalarına, sıkılmadan nefes alıp vermelerine yardımcı olur.

Hangisi Benim Yoga Duruşum

Yaş: 6 yaş ve üzeri
Burada çocuklara numara vermenin amacı kimin hangi sırada oyunu oynayacağının belirlenmesi içindir. Bu oyun ile çocuğun odaklanması ve kendi sıra numarasını, çektiği yoga duruşu ile arkadaşlarının yoga duruşlarını hatırlaması amaçlanmıştır.
Çocuk sayısına göre örneğin 10 çocuk var ise sırası ile her çocuğa üzerinde numara yazılı kart ile yoga duruş kartı çektirilir ve herkese numarasını ve duruşunu unutmaması söylenir.
Daha sonra bir kutuya numaralı kartlar konur.
Numaralı kartlar kutusundan bir kart rastgele çekilir. Çıkan numara kimin ise o elinde ki yoga kartında ki duruşu arkadaşlarına yaptırır arkasından kutudan bir numara çeker ve yoga duruş kartını da diğer yoga kartları kutusuna ters olarak koyar.
Çektiği numara kime ait ise bu sefer o gelip kendi yoga duruşunu yaptırır ve sonrasında kartını kutuya bırakır.
Herkesin numarası çıktıktan sonra yoga duruş kartları karıştırılarak bu sefer tekrar kutudan kart seçilmesi istenir. İlk başlangıçta kim başlamışsa yine o başlar.
Çocuk ilk kartının aynısını çeker ise o duruşu yapar ve ‘kendi kartımdı’ der.
Eğer başkasının kartını seçer ise duruşu yapar ve hatırlarsa kimin kartı olduğunu söyler eğer hatırlayamaz ise tahminde bulunmaya çalışır.
Tahminde bulunduğu arkadaşı yanlış kişi ise o kişi ses çıkarmadan olduğu yerde durur, o zaman onun kartı olmadığı anlaşılır. Başka bir tahminde bulunması söylenir eğer doğru kişiyi söyler ise o kişi hiçbir şey söylemeden kendi duruşuna geçer
Bilinen çocuk duruşunu yaptıktan sonra bu sefer o kutudan bir yoga kartı seçer ve oyun aynı şekilde devam eder.


Arkadaş Sevgisi

Güven duygusunu geliştiren bir oyun
Çocuklar daire şeklinde olurlar
Sıra ile her çocuk arkadaşlarına yakın ama dairenin içinde kalacak şekilde döner ve döndükçe kimin eli dönen kişiye değerse o arkadaşı hakkında güzel bir şey söyler.
Hızlandıkça oyun daha zevkli hale gelir.

Çember üzeri atlama

Çocuklara 2’şer tane çember verilir başlangıç yeri belirlenir.
Eğitmen elindeki yoga kartlarını yere dağıtır. Çocuk başlangıç yerinden çemberi öne koyarak çember içine zıplayarak başlar, çember öne koyduğunda arkadaki çemberi önüne alır. Dağıtılan kartları çember içine alıp o kart hangi yoga hareketini gösterirse onu yapar.

Çocuk Yogası Uzmanlık Eğitimi

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X