Yaşam Koçluğu Eğitimi Nedir? Neden Önemlidir?

Yaşam Koçluğu eğitiminde sürekli gelişim içinde olmak, hayat boyu öğrenme fırsatını yakalamak, kendi değerlerimizi ve hedeflerimizi belirlemek ve onları gerçek bir plan içinde yaşamak herkesin hayalini kurduğu bir yaşam tarzı… Peki bu yaşam tarzı için neler yapıyoruz? Nasıl bir plan belirliyoruz? Bu yaşam tarzını yaşamak ve ulaşmak için bir yolumuz var mı? İşte tüm bu soruların cevabını koçluk eğitimlerinde ve koçluk serüveninde bulabiliriz.

Yaşam koçluğu bizlerin en yüksek potansiyelimize ulaşmamızı sağlayan bir yolculuk, eğitim ve bilgilenme biçimidir. Kişilerin hedeflerine ulaşmalarını ve zaten içlerinde var olan potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için yapılan bir yolculuktur. Nihai hedef ise, hedefleri gerçekleştirebilmek, bireylerin hayatları boyunca kullanabilecekleri kalıcı yöntemlerle planlı bir şekilde hayatlarını ve kariyerlerini geliştirmektir.

Eğitime Hemen sahip Olmak İçin Linke Tıklayınız.

Son zamanlarda koçluk özellikle de kariyer konusunda popüler bir uygulama haline geldi. Ama aslında, kariyere bakarken kişilerin hayatlarına tümden bakmak gerekmektedir. Kariyer konusundaki ilerleme ya da ilerleyememe tüm hayata yayılan bir süreçtir. Yani, bu ilerlemeler ya da gerilemelerden tüm yaşantının yansımayı görülür. Öncelikle, kişinin kişisel ve bireysel gelişimlerine bakmak gerekmektedir. Koçluğu bu hususta bir destek sistemi gibi görmek ve o şekilde kullanmak faydamıza olur. Hem bireysel olarak, hem de kariyer yolumuzda sorunlarımızı çözmek ve böylece gelişime yönelik bir hayat tarzı benimsemek için kullanılan koçluk her açıdan gelişimi destekler. Yine son yıllarda ifade biçimlerinde sürekli değişim gösteren bir olgu olan koçluğu farklı alanlara ayırmak mümkün, yaşam Koçluğu, Yönetici Koçluğu, Takım Koçluğu Kurumsal Koçluk, Eğitim ve Öğrenci Koçluğu, Ebeveyn Koçluğu gibi alanlardan bahsetmek mümkün. Ancak, yine üstüne basarak belirtmek gerekiyor ki, mutlaka her şeyin özü kendi içimizdedir ve eğer bir başlangıçtan söz etmemize gerekiyorsa, her koçluk serüvenine ya da yolculuğuna kendi içimize bakarak başlamamız gerekir.

Ayrıca, şunu bilmemiz gerekiyor: Başarı tesadüfen gelmez ve ömür boyu öğrenme isteğimizin başarımıza katkısı büyüktür. Bir yandan sürekli kendimizi geliştirmeye açık olmalıyız. Diğer yandan ise yeniliklere ve gelecek her şeye açık olmalıyız. Yani zihnimizi taze tutmalı ve yeniliklere ve geleceğe bakmalıyız. 

Yaşam Koçluk eğitimleri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

 Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, koçluk eğitimi ya da koçluk yapmak, psikolojik danışmanlık yapmak değildir. Zaten sağlıklı olan bir kişiye istediği yolda ilerlemesi için yardımcı olmaktır bu yolda o kişiye eğitimler ve bilgiler vermektedir. Koçluk eğitimi almak isteyen kişilerin kendilerini sürekli geliştirmek isteyen ve kitap okuma, araştırma yapma gibi konulara yatkın olması beklenir. Çünkü bir kişi koçluk yapacaksa öncelikle farklı bilgilerle kendi ruhunu ve aklını zenginleştirmelidir. Koçluk eğitimlerinde mutlaka dikkat edilmesi noktalardan birisi koçluk sertifikalarının uluslararası alanda geçerli olmasıdır. Aynı zamanda, profesyonel alanda herkese daha farklı bir gelecek sunacak eğitimlere yönelmelerini tavsiye ediyorum.


Yaşam Koçluğu Eğitiminin Kazanımları Nelerdir ?

Koçluk, kişinin hedeflerine ulaşması ve mevcut potansiyelini gerçekleştirebilmesi için koçla müşterisi arasında tasarlanmış bir şekilde yan yana yapılan bir yolculuktur. Koçluk aynı zamanda kişi ya da kurumların performanslarını arttırmalarını, mevcut potansiyellerini kullanmalarını ve hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için kurumun ve bireyin hayat boyu kullanacakları kalıcı yöntemlerle, planlı bir gelişim ilişkisi ve destek sistemidir. Dolayısıyla bireysel olarak kişiler veya kurumlar sorunlarını çözmek veya gelişime yönelik olarak koçluk desteği alabilirler. Avrupa ve Amerika’da yıllardır resmi bir meslek olarak kabul gören koçluğun Türkiye’de de kabul görmesi için meslek üyeleri tarafından yürütülen kapsamlı çalışma ile hayata geçti ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) koçluğu resmi olarak tanıdı. 29.06.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte koçluk meslek olarak kabul edildi ve Türkiye’deki işleyişi büyük bir gelişme kaydetti. Koçluk eğitimleri alan kişiler spesifik koçluk konularında uzmanlaşabilir ve çalışabilirler. Yaşam Koçluğu, Yönetici Koçluğu, Takım Koçluğu Kurumsal Koçluk, Eğitim ve Öğrenci Koçluğu, Ebeveyn Koçluğu gibi farklı alanlarda çalışabilirler.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Sertifika Programı

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X